26.2.2014 Mietteitä uudelta puheenjohtajalta

Alumnit pelastavat kansantalouden

Hei Alumni! Mietityttääkö mitä iloa alumnitoiminnasta voi olla? Otsikossa kerrottu voi hyvinkin pitää paikkansa, joten lue toki loppuun asti.

Olin 18. tammikuuta ”Valoa pimeyteen” –tiedetapahtumassa edustamassa TAMKin alumneja korkeakoulujen yhteisessä Alumni-Student-Cafessa. Tilaisuudessa jokaisen oppilaitoksen opiskelija ja alumni esittivät keskustelunavauksen aiheesta ”jokapäiväinen tieteemme”.

Esitin avauksena kysymyksen ”Miten tekniset innovaatiot ja tieteelliset löydöt saataisiin joustavammin  ja nopeammin, mutta silti turvallisesti hyödyntämään yksilöitä, yrityksiä ja yhteiskuntaa, eli osaksi jokapäiväistä tiedettämme?” Lähtökohtani kysymykseen oli erään lehtiuutisen käynnistämä pohdinta siitä kuinka hitaasti muuttuvien säädösten aiheuttamia haittoja voitaisiin vähentää. Myös TTY:n ja Yliopiston alumnien kysymyksissä heräteltiin ajatuksia Suomen kilpailukyvyn ja kansantalouden parantamiseksi.

Keskustelussa sain eräältä huomattavan työuran tehneeltä henkilöltä kysymykseeni vastauksen, että talouselämän, politiikan ja koulutuksen yhteistoiminta ja yhteisymmärrys voisi tuoda tähän vastauksia. Kysyin tarkennuksena minkälainen instituutio tätä yhteistoimintaa ohjaisi? Hieman yllättäen kommentti oli: ei minkäänlainen. Ymmärryksen ja yhteistoiminnan kasvu tapahtuisi parhaiten vapaamuotoisessa kanssakäymisessä.

Mitenkä tämä sitten liittyy alumneihin? Tapaus palasi mieleeni kun aloin pohtia kirjoitustani blogiimme. Silloin se kirkastui: Tästähän alumnitoiminnassa juuri on kyse. Naapuripenkissä nukkunut opiskelukaveri voi myöhemmin olla toimitusjohtaja, korkeakoulun rehtori tai ministeri. Kannattaa siis pitää yhteyttä tuttuihin ja vähän tuntemattomiinkin.

Kun eri tehtäviin päätyvät osaajat ovat pitäneet yhteyttä alumniverkoston kautta, on siinä heti yksi valmis kanava viedä omia innovaatioita eteenpäin, tai tiedustella minkälaisia osaajia korkeakoulun pitäisi työelämään valmistella. Alumniyhdistyksen kautta voit pitää paitsi hauskaa, myös huolta omasta, yrityksesi ja vaikka koko maan kilpailukyvystä.

Minun tavoitteeni uutena yhdistyksen puheenjohtajana on toiminnan kehittämisen lisäksi saada mahdollisimman monenlaiset -ja monialaiset- alumnit kiinnostumaan yhdistyksen toiminnasta ja verkostoitumisesta.  Haluankin toivottaa sekä uudet että vanhat alumnit rohkeasti mukaan tapahtumiin ja toimintaan!

-Petri Vesamäki, TAMK alumnit ry:n hallituksen puheenjohtaja 2014

One Response so far.

  1. Ville Kinanen sanoo:

    Hienoa, että tämä alumnitoiminta on aktiivista ja hyviä tapahtumiakin on näköjään ollut. Onko ajatuksena myös kehittää alumnitoimintaa esim. mentoroinnin suuntaan. Olisin henkilökohtaisesti kiinnostunut mentoroimaan nuoria tamklaisia yrittäjähenkisiä henkilöitä. Mahtavaa kesän alkua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *